Ustvarjajte z otroki
Pojemo z vzgojiteljicami
Kumba Alafija
Medved
Ris
Veverica
Vlak
Skupaj živimo
Izidor ovčice pasel
Jaz, pa ti, pa židana marela
Mi se imamo radi
Mi se imamo radi
Tam za goro
Koristne povezave
Pečemo z otrokom
Lincerji
750g moke
500 g masla sobne temperature
250 g sladkorja v prahu
vanilin sladkor (10 g)
1 jajce
limonina lupinica eko limone, če ni eko, dodamo samo limonin sok – če je nimamo lahko izpustimo
V večji skledi zmešamo sladkor v prahu, jajce, na manjše koščke narezano maslo in arome ter dobro premešamo. Nato primešamo moko ter zgnetemo v gladko testo, ki ga postavimo v hladilnik za najmanj 30 minut.
Testo nato razvaljamo na 3 mm debelo ter iz testa izrežemo rožice. Polovici piškotov na sredini naredimo luknjico.
Pečemo jih na 170°C 15 minut do zlato rjave barve. Cele piškote obrnemo ter enakomerno nadevamo z marelično marmelado, piškote z luknjico pa posujemo s sladkorjem v prahu ter jih z njimi prekrijemo.
Iz istega testa lahko izrezujemo tudi druge oblike in jih po peki ne polnimo.
Recept Mirana Ahcina
Polnozrnati kruh
40 dag polnozrnate pšenične moke
20 dag polbele pšenične moke
1 žlička soli
2 dag kvasa
3 do 4 dl vode
Obe vrsti moke presej v skledo, vanj nadrobi kvas, sol dodaj ob strani. Postopoma prilivaj mlačno vodo in gneti tako dolgo, da testo odstopi od rok. Posodo pokrij s krpo in pusti vzhajati, dokler ne naraste za polovico. Nato testo ponovno pregneti. Oblikuj hlebček, štruco in ga daj v košarico ali pehar pripravljeno za vzhajanje kruha. Ko ponovno vzhaja ga prekucni na pekač in ga po površini zareži in poškropi z vodo. Daj v vročo pečico in peci pri 190℃ stopinjah 40 do 45 minut.
Recept s. Bernarde Gostečnik
Bananih kruh
300 g moke (lahko kombiniramo s pirino)
Ščepec soli
Žlička sode bikarbone
100-130 g sladkorja (po želji)
115 g masla
2 jajci
2-3 banane
Po želji: rozine, lešniki, orehi, koščki čokolade…
Ločeno zmešamo suhe sestavine (moka, sol, soda bikarbona, sladkor) in mokre sestavine (maslo, jajci, banane). Zmešamo skupaj. Po želji dodamo rozine, lešnike ali koščke čokolade. Stresemo v pomaščen in pomokan pekač. Pečico ogrejemo in pečemo na 175 stopinj celzija približno 1 uro.
Ko je bananin kruh pečen, ga še okoli 10 minut pustimo počivat.
Recept Janje Potrč
Pirine bombetke
250g pirine moke
250g skute
polovica pecilnega praška
žlička masla
manj kot 1 dl mleka
različna semena
ščepec soli
Zamesimo in oblikujemo v obliko bombetk ali štručk. Lahko premažemo z jajcem in potresemo s semeni. Pečemo približno 20 minut pri 180 stopinjah celzija.
Recept Hedvike Rosulnik
Razpokančki
25 dag kokosove moke
12 dag zmletih orehov
12 dag čokolade v prahu
3 jajca
15 dag sladkorja
10 dag sladkorja v prahu za pečene piškote
Kokosovo moko, orehe, čokolado v prahu dobro zmešaj. Jajca loči. Iz beljakov napravi čvrsti sneg, polagoma dodajaj sladkor, potem vse rumenjake in še nekaj časa stepaj. V naraslo zmes rahlo zamešaj mešanico: kokosovo moko, čokolado in orehe. Iz zmesi oblikuj kroglice, polagaj jih narazen. Peci 12 – 15 min. na 180℃. Povaljaj v sladkorju v prahu.
Recept s. Bernarde Gostečnik
Orehovi rogljički
900 g moke
600 g masla
300 g sladkorja v prahu
160 g zmletih orehov
100 g jajc (2 jajci)
cimet
limonina lupinica
Maslo in sladkor damo v kotliček in gladko premešamo. Dodamo jajca in vanilin sladkor. Moko, cimet in orehe združimo ter primešamo masi v kotličku. Ne gnetemo predolgo, da se testo ne “vname”. Testo pustimo za nekaj minut počivati v hladilniku, nato pa oblikujemo rogljičke. Rogljički pečemo 12 minut na 180°C. Pečene rogljičke ohladimo in povaljamo v sladkorju v prahu ali oblijemo s čokolado.
Recept Mirana Ahcina
Sadna skuta
25 dag skute
sladkor
limonin sok
50 dag jabolk, marelic, breskev, jagod ali drugega sadja
Skuto pretlačimo, zmešamo s sladkorjem, limoninim sokom in narezanim sadjem. Jabolka olupimo. Skuto naložimo na steklen krožnik in okrasimo s sadjem.
Recept s. Vedeline
Skutni praženec
10 dag masla
3 jajca
10 dag sladkorja
30 dag skute
30 dag moke
4 dl mleka
maščoba
Maslo umešamo z jajci in sladkorjem, dodamo skuto, mleko in moko. Gladko razmešamo in vlijemo v pekač na vročo maščobo. Pečemo pri 180 stopinjah, dokler ne zarumeni. Praženec narežemo na kose ali pa ga nadrobimo z vilicami. Prelijemo s toplo ribezovo omako.
Recept s. Vedeline
Domači kruh
1 kg domače krušne moke
1/2 kocke kvasa
1 žlico kisle smetane
1 žličko soli
1 žlico olivnega olja
3 dcl mlačne vode
Sestavine zamesiš v gladko testo, oblikujes hlebcek in ga premazes z olivnim oljem. Pečeš na 180°C približno 1 uro.
Recept Tanje Potočnik
Zdravi piškoti
2 večji banani ( ali 3 manjše)
120 g ovsenih kosmičev
60 g dodatkov: rozine, brusnice, koščki čokolade, orehi…
Z vilico pretlačimo banani. Dodamo ovsene kosmiče in dodatke po želji. Vse dobro premešamo. Na pekač, obložen s peki papirjem, nalagamo majhne kupčke. Pečemo v ogreti pečici pri 170 stopinjah okoli 15 minut.
Recept Janje Potrč
Piškoti z modelčki
100g sladkorja
200g masla
400g moke
1 jajce
konica noža pecilnega praška
vanilin sladkor
Iz sestavin zamesimo testo in z različnimi modelčki oblikujemo piškote.
Recept Mari Djurić
Poljubčki z marmelado
300 g moke
2 rumenjaka
200 g masla
100 g sladkorja
100 g mletih orehov
1 vanilij sladkor
limonina lupina
mleti cimet
marmelada
Potek dela:
1. Prižgi pečico na 180oC, da se segreje.
2. Vse sestavine skupaj zgneteš.
3. Maso nato pustiš počivati v hladilniku 1 uro.
4. Nato iz mase narediš za oreh velike kroglice v katere s kuhalnico narediš vdolbino.
5. Piškote najprej pečeš 10 min, nato jih vzameš ven in jih nadevaš z marmelado ter pečeš še dodatnih 5 min.
6. Piškote pustiš na pekaču, da se ohladijo in jih posuješ s sladkorjem v prahu.
Recept Brigite Burgar
Več kot pizza kruhki
1 zavitek toast kruhkov
1 liter mleka
40 dag šunke(ali drugo po želji)
40 dag sira
1 kisli smetano
2 – 3 jajca
4 žlice parmezana
sol,poper, origano(po želji)
Na velik pekač velikosti 40 x 35 cm, obložimo s peki papirjem. V mleko pomočite toast(ne preveč) in ga položite na pekač s peki papirjem.
Naredimo maso za delanje kupčkov na toaste.
Šunko narežemo na drobno, naribamo sir, v to maso stresemo kislo smetano, vanjo dodamo 3 jajca, in 4 žlice parmezana, solimo popramo, dodamo začimbe po želji in vse skupaj zmešamo, da dobimo gosto zmes. Z žlico delamo kupčke na posamezni tost namočen z mlekom. Vse skupaj damo v ogreto pečico na 18o stopinj in pečemo 30 do 40 minut.
Pica kruhki so zelo slastni in zelo primerni za otroške zabave.
Recept Tilke Bobnar
Predlogi vzgojiteljic
Ples z Mirjam – pomlad
Umivanje rok
Igrajmo se matematiko
Igre z žogo
Zvočne uganke
Kdor se giba je zdrav kot riba!
Avtor: Klementina Čebulj
Avtor: Klementina Čebulj
Avtor: Klementina Čebulj
Avtor: Katarina Zajc
Avtor: Mirjam Marinko
Avtor: Marjetka Rogač Miholič
Avtor: Neja Prosen
Avtor: Neja Prosen
Avtor: Katarina Vrtač
Avtor: Tjaša Šinkovec
Ustvarjajmo skupaj
Hobotnica vrtavka
Zabavne gosenice
Natikanje elastik
Avtor: Tjaša Globočnik
Ustvarjanje z domačim plastelinom
Avtor: Neja Prosen
Izdelaj svojo vertrnico
Avtor: Silva Kunstelj
Izdelovanje nakita iz marjetic
Avtor: Mirjam Marinko
Vrtavke
Avtor: Polona Dolinar
Zgibanje papirja in igra
Lego aktivnosti
Avtor: Petra Gams