Ustvarjajte z otroki

Pojemo z vzgojiteljicami

Veverica

by Katja Hribar

Skupaj živimo

by Himna vzgojiteljice

Izidor ovčice pasel

by Ines Krajnc

Jaz, pa ti, pa židana marela

by Ines Krajnc

Mi se imamo radi

by Ines Krajnc

Mi se imamo radi

by Ines Krajnc

Tam za goro

by Ines Krajnc

Pečemo z otrokom

Lincerji
Potrebujete:

750g moke
500 g masla sobne temperature
250 g sladkorja v prahu
vanilin sladkor (10 g)
1 jajce
limonina lupinica eko limone, če ni eko, dodamo samo limonin sok – če je nimamo lahko izpustimo

V večji skledi zmešamo sladkor v prahu, jajce, na manjše koščke narezano maslo in arome ter dobro premešamo. Nato primešamo moko ter zgnetemo v gladko testo, ki ga postavimo v hladilnik za najmanj 30 minut.
Testo nato razvaljamo na 3 mm debelo ter iz testa izrežemo rožice. Polovici piškotov na sredini naredimo luknjico.
Pečemo jih na 170°C 15 minut do zlato rjave barve. Cele piškote obrnemo ter enakomerno nadevamo z marelično marmelado, piškote z luknjico pa posujemo s sladkorjem v prahu ter jih z njimi prekrijemo.
Iz istega testa lahko izrezujemo tudi druge oblike in jih po peki ne polnimo.

Recept Mirana Ahcina

Polnozrnati kruh
Potrebujete:

40 dag polnozrnate pšenične moke
20 dag polbele pšenične moke
1 žlička soli
2 dag kvasa
3 do 4 dl vode

Obe vrsti moke presej v skledo, vanj nadrobi kvas, sol dodaj ob strani. Postopoma prilivaj mlačno vodo in gneti tako dolgo, da testo odstopi od rok. Posodo pokrij s krpo in pusti vzhajati, dokler ne naraste za polovico. Nato testo ponovno pregneti. Oblikuj hlebček, štruco in ga daj v košarico ali pehar pripravljeno za vzhajanje kruha. Ko ponovno vzhaja ga prekucni na pekač in ga po površini zareži in poškropi z vodo. Daj v vročo pečico in peci pri 190℃ stopinjah 40 do 45 minut.

Recept s. Bernarde Gostečnik

Bananih kruh
Potrebujete:

300 g moke (lahko kombiniramo s pirino)
Ščepec soli
Žlička sode bikarbone
100-130 g sladkorja (po želji)
115 g masla
2 jajci
2-3 banane
Po želji: rozine, lešniki, orehi, koščki čokolade…

Ločeno zmešamo suhe sestavine (moka, sol, soda bikarbona, sladkor) in mokre sestavine (maslo, jajci, banane). Zmešamo skupaj. Po želji dodamo rozine, lešnike ali koščke čokolade. Stresemo v pomaščen in pomokan pekač. Pečico ogrejemo in pečemo na 175 stopinj celzija približno 1 uro.

Ko je bananin kruh pečen, ga še okoli 10 minut pustimo počivat.

Recept Janje Potrč

Pirine bombetke
Potrebujete:

250g pirine moke
250g skute
polovica pecilnega praška
žlička masla
manj kot 1 dl mleka
različna semena
ščepec soli

Zamesimo in oblikujemo v obliko bombetk ali štručk. Lahko  premažemo z jajcem in potresemo s semeni. Pečemo približno 20 minut pri 180 stopinjah celzija.

Recept Hedvike Rosulnik

Razpokančki
Potrebujete:

25 dag kokosove moke
12 dag zmletih orehov
12 dag čokolade v prahu
3 jajca
15 dag sladkorja
10 dag sladkorja v prahu za pečene piškote

Kokosovo moko, orehe, čokolado v prahu dobro zmešaj. Jajca loči. Iz beljakov napravi čvrsti sneg, polagoma dodajaj sladkor, potem vse rumenjake in še nekaj časa stepaj. V naraslo zmes rahlo zamešaj mešanico: kokosovo moko, čokolado in orehe. Iz zmesi oblikuj kroglice, polagaj jih narazen. Peci 12 – 15 min. na 180℃. Povaljaj v sladkorju v prahu.

Recept s. Bernarde Gostečnik

Orehovi rogljički
Potrebujete:

900 g moke
600 g masla
300 g sladkorja v prahu
160 g zmletih orehov
100 g jajc (2 jajci)
cimet
limonina lupinica

Maslo in sladkor damo v kotliček in gladko premešamo. Dodamo jajca in vanilin sladkor. Moko, cimet in orehe združimo ter primešamo masi v kotličku.  Ne gnetemo predolgo, da se testo ne “vname”. Testo pustimo za nekaj minut počivati v hladilniku, nato pa oblikujemo rogljičke. Rogljički pečemo 12 minut na 180°C. Pečene rogljičke ohladimo in povaljamo v sladkorju v prahu ali oblijemo s čokolado.

Recept Mirana Ahcina

Sadna skuta
Potrebujemo:

25 dag skute
sladkor
limonin sok
50 dag jabolk, marelic, breskev, jagod ali drugega sadja

Skuto pretlačimo, zmešamo s sladkorjem, limoninim sokom in narezanim sadjem. Jabolka olupimo. Skuto naložimo na steklen krožnik in okrasimo s sadjem.

Recept s. Vedeline

Skutni praženec
Potrebujemo:

10 dag masla
3 jajca
10 dag sladkorja
30 dag skute
30 dag moke
4 dl mleka
maščoba

Maslo umešamo z jajci in sladkorjem, dodamo skuto, mleko in moko. Gladko razmešamo in vlijemo v pekač na vročo maščobo. Pečemo pri 180 stopinjah, dokler ne zarumeni. Praženec narežemo na kose ali pa ga nadrobimo z vilicami. Prelijemo s toplo ribezovo omako.

Recept s. Vedeline

Domači kruh
Potrebujete:

1 kg domače krušne moke
1/2 kocke kvasa
1 žlico kisle smetane
1 žličko soli
1 žlico olivnega olja
3 dcl mlačne vode
Sestavine zamesiš v gladko testo, oblikujes hlebcek in ga premazes z olivnim oljem. Pečeš na 180°C približno 1 uro.

Recept Tanje Potočnik

Zdravi piškoti
Potrebujete:

2 večji banani ( ali 3 manjše)
120 g ovsenih kosmičev
60 g dodatkov: rozine, brusnice, koščki čokolade, orehi…

Z vilico pretlačimo banani. Dodamo ovsene kosmiče in dodatke po želji. Vse dobro premešamo. Na pekač, obložen s peki papirjem, nalagamo majhne kupčke. Pečemo v ogreti pečici pri 170 stopinjah okoli 15 minut.

Recept Janje Potrč

Piškoti z modelčki
Potrebujete:

100g sladkorja
200g masla
400g moke
1 jajce
konica noža pecilnega praška
vanilin sladkor

Iz sestavin zamesimo testo in z različnimi modelčki oblikujemo piškote.

Recept Mari Djurić

Poljubčki z marmelado
Potrebujete:

300 g moke
2 rumenjaka
200 g masla
100 g sladkorja
100 g mletih orehov
1 vanilij sladkor
limonina lupina
mleti cimet
marmelada

Potek dela:
1. Prižgi pečico na 180oC, da se segreje.
2. Vse sestavine skupaj zgneteš.
3. Maso nato pustiš počivati v hladilniku 1 uro.
4. Nato iz mase narediš za oreh velike kroglice v katere s kuhalnico narediš vdolbino.
5. Piškote najprej pečeš 10  min, nato jih vzameš ven in jih nadevaš z marmelado ter pečeš še dodatnih 5 min.
6. Piškote pustiš na pekaču, da se ohladijo in jih posuješ s sladkorjem v prahu.

Recept Brigite Burgar

Več kot pizza kruhki
Potrebujete:

1 zavitek toast kruhkov
1 liter mleka
40 dag šunke(ali drugo po želji)
40 dag sira
1 kisli smetano
2 – 3 jajca
4 žlice parmezana
sol,poper, origano(po želji)

Na velik pekač velikosti 40 x 35 cm, obložimo s peki papirjem. V mleko pomočite toast(ne preveč) in ga položite na pekač s peki papirjem.
Naredimo maso za delanje kupčkov na toaste.
Šunko narežemo na drobno, naribamo sir, v to maso stresemo kislo smetano, vanjo dodamo 3 jajca, in 4 žlice parmezana, solimo popramo, dodamo začimbe po želji in vse skupaj zmešamo, da dobimo gosto zmes. Z žlico delamo kupčke na posamezni tost namočen z mlekom.  Vse skupaj damo v ogreto pečico na 18o stopinj in pečemo 30 do 40 minut.
Pica kruhki so zelo slastni in zelo primerni za otroške zabave.
Recept Tilke Bobnar

Predlogi vzgojiteljic

Ples z Mirjam – pomlad

Umivanje rok

Avtor: Suzana Maver Bernik

Igrajmo se matematiko

Avtor: Polona Dolinar

Igre z žogo

Avtor: Martin Kunaver

Zvočne uganke

Avtor: Polona Dolinar
Avtor: Tilka Bobnar

Kdor se giba je zdrav kot riba!

by Mirjam Marinko

Avtor: Katarina Vrtač Ješe
Avtor: Katja Pibernik
Avtor: Katja Pibernik
Avtor: Katja Pibernik

Avtor: Klementina Čebulj

Avtor: Klementina Čebulj

Avtor: Klementina Čebulj

Avtor: Katarina Zajc

Avtor: Mirjam Marinko

Avtor: Marjetka Rogač Miholič

Avtor: Neja Prosen

Avtor: Neja Prosen

Avtor: Katarina Vrtač

Avtor: Tjaša Šinkovec

Ustvarjajmo skupaj

Hobotnica vrtavka

Avtor: Kaja Fujan

 

Zabavne gosenice

Avtor: Suzana Maver Bernik

 

Natikanje elastik

 

Avtor: Tjaša Globočnik

 

Ustvarjanje z domačim plastelinom

 

Avtor: Neja Prosen

 

Izdelaj svojo vertrnico

 

Avtor: Silva Kunstelj

 

Izdelovanje nakita iz marjetic

 

Avtor: Mirjam Marinko

 

Vrtavke

 

Avtor: Polona Dolinar

 

Zgibanje papirja in igra

Lego aktivnosti

 

Avtor: Petra Gams

 

Ideje z navodili

Avtor: Ana Gaber
Avtor: Tanja Potočnik
Avtor: Katarina Vrtač Ješe
Avtor: Katja Pibernik
Avtor: Katja Pibernik
Avtor: Katja Pibernik
Avtor: Petra Gams
Avtor: Petra Gams
Avtor: Tilka Bobnar
Avtor: Brigita Burgar
Avtor: Suzana Maver Bernik
Avtor: Suzana Maver Bernik
Avtor: Klementina Čebulj
Avtor: Klementina Čebulj
Avtor: Tjaša Šinkovec
Avtor: Metka Mulec
Avtor: Kaja Fujan
Avtor: MIrjam Marinko

Pravljice

Angelina trgovina z igračami

by Pripoveduje: Kaja Geister

Ples z metulji

by Pripoveduje: Kaja Geister

Me boš vseeno imela rada?

by Pripoveduje: Marjetka Rogač Miholič

Trije najljubši medvedki

by Pripoveduje: Klementina Čebulj

Dostopnost